Gdański Teatr Szekspirowski/ klubokawiarnia

Gdański Teatr Szekspirowski/ klubokawiarnia

  • architekt wnętrz: Marta Koniczuk
  • współpraca projektowa: Maciej Świtała

Projekt wnętrz klubokawiarni w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim.

Tam gdzie portowe miasto stawia "maszynę do grania", rodzi się teatr.
Projekt wnętrza miał nawiązywać do spektaklu podszytego techniczną maszynerią oraz do kontekstu renesansowego Gdańska.

Subtelne wnętrza dominującej szkatuły, były pretekstem do pomysłu na ich aranżację.

Otwory w stropie zostały wykorzystane do podwieszenia lin. Zmultiplikowane piony sznurów widoczne na każdym piętrze teatru, przywodzące na myśl teatralną sznurownię, prowadzą widza do przestrzeni baru i galerii, znajdujących się na najniższym poziomie teatru

Przestrzeń wystawienniczą oddziela od baru przegroda z projekcją cytatów szekspirowskich, wytyczając kierunki w zawiłym układzie podziemnego piętra.

Rzeźbiarska powłoka nałożona na bar, ma kojarzyć się z uroczyście nakrytym stołem, przygotowanym na przyjęcie gości, a jednocześnie nawiązywać do ciężkich, elżbietańskich tkanin.
Detale opraw oświetleniowych swoją formą nawiązują do dawnego Gdańska i jego bogatej historii przemysłowej i handlowej. Koła pasowe odwołują się do żurawi w gdańskich spichlerzach i do mechanizmów służących do poruszania teatralną dekoracją. Przeskalowane lampy wiszące nad stołami inspirowane elżbietańską krynoliną, wypełniają swoją formą wąski korytarz, niczym suknia mieszczki jedną z wąskich, gdańskich uliczek.

Pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie Lighthouse Interior

Gdański Teatr Szekspirowski / bufet dla aktorów

Projekt wnętrz butiku z biżuterią „Blumlux Boutique” w Blum Building, Indianapolis, USA.

Projekt wnętrz butiku z biżuterią „Blumlux Boutique” w Blum Building, Indianapolis, USA.

Projekt adaptacji dawnej fabryki farb w Indianapolis na funkcje handlową i mieszkalną.

Projekt wnętrz zakładał adaptację trzykondygnacyjnego budynku, na salon ekspozycji i sprzedaży biżuterii oraz na funkcję mieszkalną pod wynajem.
Na parterze odrestaurowanego budynku pofabrycznego, w którym od 1890 roku działała fabryka farb, wykreowano ekskluzywny butik z biżuterią. Wyższe piętra zostały przeznaczone na mieszkania pod wynajem. Przemysłowa dzielnica Indianapolis, przy udziale inwestorów i artystów staje się miejscem, do którego wraca życie.
Projekt adaptacji dawnej fabryki farb, stał się pretekstem do stworzenia wnętrz rustykalnych, industrialnych, nowoczesnych, wrażliwych na kontekst miejsca i historii.

Projekt wnętrz butiku bazuje na niepowtarzalnym nastroju "żywej" pracowni jubilerskiej. Stare ceglane ściany, odkryte drewniane stropy, wypracowana stolarka okienna, były bazą do wprowadzenia współczesnych detali, jednak nadal będących w silnym związku z duchem miejsca. Przestronne wnętrze wypełniają specjalnie zaprojektowane witryny ekspozycyjne, prezentujące bogaty asortyment biżuterii firmy. Na tyłach butiku, przewidziano miejsce do pracy dla właściciela, będącego artystą-jubilerem. W ciągu dnia wnętrze wypełnia się odgłosami pracy narzędzi jubilerskich, tworząc wrażenie otwartego warsztatu. Studio oddzielone jest od przestrzeni sprzedaży półtransparentną przegrodą z rur akrylowych, tak bardzo przypominającą o dawnych, nieaktywnych już maszynach do przelewania i tłoczenia farb. W butiku także przewidziano mały bar dla gości oraz komfortową strefę do siedzenia, w której można bez pośpiechu porozmawiać z właścicielem, oglądając lub zamawiając wymarzoną biżuterię.

Na wyższych piętrach zlokalizowano siedem mieszkań pod wynajem. Każdy apartament cechuje nieco odmienna stylistyka, jednak każdy z nich bazuje na industrialnych odniesieniach. I tak: w jednym mieszkaniu odnajdziemy łazienkę wyposażoną w umywalki wykonywane na specjalne zamówienie, swoim kształtem przypominające odnaleziony w nieistniejącej fabryce lej do zlewania farb, w innym będzie to piękna klatka schodowa komunikująca apartament z wyjściem na przestronny dach.

Projekt wnętrz domu w Kopenhadze, Dania.

Projekt wnętrz domu w Kopenhadze, Dania.

  • archtekt wnętrz: Marta Koniczuk
  • architekt: Christian Zuniga, Salwador

Projekt wnętrz domu jednorodzinnego.

Projekt wnętrz mieszkania w Gdańsku, 90m2

Projekt kuchni, Gdynia

Projekt kuchni, Gdynia

Wnętrze prywatne. Projekt wykonawczy z nadzorem w Gdyni.

Projekt sali konferencyjnej

Projekt sali konferencyjnej

Projekt sali konferencyjnej.

Projekt plenerowego baru w Wiedniu, Austria.

Projekt plenerowego baru w Wiedniu, Austria.

Projekt baru na potrzeby festiwalu letniego w Wiedniu.